Kulturspecifikt
Kulturspecifika insatser syftar till att ge nyanlända och personer som kommer från traditionella kulturer men också professionella färdigheter för att förstå men också ersätta dysfunktionella beteenden med nya färdigheter. De dysfunktionella beteendena ska kunna härledas till kulturkrockar mellan västerländska och traditionella kulturers livsmönster.
Det kulturspecifika arbetet bygger på metoder med grund i Kognitiv Beteendeterapi (KBT), Dialektisk beteendeterapi (DBT) och Traumamedveten omsorg (TMO). Metoderna är evidensbaserade och syftar till att öka positiva beteendeförändringar. Metoderna är oftast beprövade utifrån en västerländsk kontext. Programmen i det kulturspecifika arbetet vilar på dessa metoder, men har anpassats efter kunskap och erfarenhet från arbetet med personer som kommer från traditionella kulturer. Gemensamt för målgrupperna är att man kommer från en traditionell kultur eller att man är personal som möter personer från en sådan kultur.
Målgrupper
• Nyanlända/ personer som kommer från traditionella kulturer och har svårigheter att komma in på den svenska arbetsmarknaden
• Nyanlända/ personer som kommer från traditionella kulturer med behov av stöd i sitt föräldraskap
• Nyanlända/ personer som kommer från traditionella kulturer, unga och vuxna med färdighetsbrister
• Personal som möter nyanlända/ personer som kommer från traditionella kulturer med färdighetsbrister
För målgrupperna